Arga och otäcka hundar

En hund som skäller och gör utfall i kopplet kan verka ganska arg och otäck om man inte är van att tolka hundspråk och har lite kunskap om hur hundar kan bete sig. Är det dessutom en större hund verkar den automatiskt mer otäck än vad en liten hund gör. Det är faktiskt inte så att alla hundar som skäller och hoppar i kopplet är arga eller farliga. Många av dem är bara upphetsade, ouppfostrade eller allmänt glada över att träffa folk och andra hundar.

Aggressiva hundar

En vanlig fördom är att så kallade kamphundar skulle vara mer farliga och aggressiva än andra hundar och att man riskerar att bli biten i större grad av en hund av kamphundstyp än av en annan hundtyp. I en incident med en omplacerad och så kallad aggressiv pitbullterrier råkade självaste Cesar Milan i blåsväder när kvinnan som köpte hunden blev biten och skyllde på Milan. Hon menade att han skulle ha hindrat henne från att skaffa hunden. Det är knappast sannolikt att hunden i sig var människoaggressiv på riktigt om det var en pitbullterrier. Hundar av denna ras är oftast väldigt människovänliga och har under lång tid avlats för att kunna hanteras av människor. Givetvis kan alla hundar oavsett ras bli farliga, men generellt är det då på grund av felbehandling eller att hunden har ont på något sätt. Hunden är kanske inte ens arg eller aggressiv, utan agerar i självförsvar och av osäkerhet på grund av dåliga erfarenheter från elaka människor som har slagit den.

Strikt hundägaransvar

Det råder strikt hundägaransvar för den som har hund, och det innebär att om din hund skadar någon annan, människa eller djur, blir du ersättningsskyldig. Skulle din hund göra ett utfall och skada en förbipasserande hund måste du ersätta den skadade hundens ägare för veterinärkostnaderna. Skulle din hund bli påhoppad och skada den andra hunden i självförsvar är det också du som ägare som ska betala skadorna på den andra hunden, även om det var den som började. När något oförutsett händer på det viset kan det ibland vara svårt att ha tillräckligt med pengar, och därför kan det vara bra att känna till att du kan gå in på Lånakuten för att utröna möjligheterna att ta ett lån. Ett lån kan underlätta veterinärvårdskostnaden och hos Låneakuten kan du jämföra olika lånegivare, räntor och villkor för att få det som fungerar bäst för dig.

Uppfostran betyder mycket

I tidningen Expressen berättar hundcoachen Fredrik Steen om sin syn på aggressiva hundar och hur man kan hantera dem och vad man kan tänka på eller träna på. Han menar att det mesta är uppfostran och går att träna bort med flitens lampa lysande. Lägger du en bra grund för din hunds uppfostran redan som valp slipper du många problem i framtiden. Tänk på att hundar inte tänker på storlek, en liten hund kan vara precis lika utmanande som en stor hund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NewStyle