Vanligt med hundallergi

Att vara allergisk mot hundar är något som blir allt vanligare. Pälsdjursallergi är något som drabbar mängder av svenskar varje år och det finns ännu inget botemedel som helt kan ta bort allergin. Däremot finns det vissa läkemedel som kan lindra symptomen för allergi och göra det möjligt att trots allergiska besvär umgås med hundar.

Hundar kan orsaka snuva

Att ha pälsdjursallergi kan vara mycket besvärande. Framför allt kan man få uppretade ögon, bli snuvig i näsan samt drabbas av andningsproblem.

Det är nämligen så att de allergiframkallande ämnen som hundar avger kan fastna just på dessa ställen. Vart är det då för ämnen som hundar avger som kan framkalla allergi? Framför allt är det ämnen som hundens saliv, talgkörtlar och urin som kan ge allergiska besvär. Även pälsen kan orsaka problem bland de som umgås med hundar.

Allergiker som vill umgås med hundar

Om du är en hundallergiker som väldigt gärna vill umgås med hundar, då ska du inte ge upp. Det finns allergitabletter att ta mot hundallergi. Dessa kan du få mot recept av din läkare. Efter att ha gått igenom de besvär du har kan läkaren konstatera pälsdjursallergi och ge dig medicin som ska lindra besvären.

När du ska umgås med hundar är det viktigt att komma ihåg att förnya dina recept. Det kan du enkelt göra online och sedan även beställa medicinerna online. Genom att förebyggande ta tabletter mot din hundallergi kan du sparsamt umgås med hundar. Du måste alltså inte undvika hundar hela ditt liv bara för att du drabbats av allergi.

Så här känner du igen allergiska symptom

Om du inte är säker på att du drabbats av just allergi när du umgås med hundar kan du känna igen den på dessa symptom:

  • Du får en rinnande näsa
  • Du får nästäppa
  • Du får nysningar
  • Du får kliande och röda ögon

Om du känner igen dig på symptomen är det dags att uppsöka en läkare. Ofta hjälper det också att endast umgås med hundar utomhus och att inte klappa och krama dem med ansiktet nedkört i pälsen – hur gosigt det än må vara.

Allergifria hundar

Hur är det då om man har drabbats av hundallergi, finns det några hundsorter man kan tåla att umgås med? Många vill ha en hund hemma och blir begränsade av allergier.

Det finns inga hundraser som är helt fria från de allergener som hundar släpper ifrån sig. Det kan vara så att människor reagerar mer på vissa hundar och mindre på andra. Dock finns det generellt ingen specifik hundras som är allergivänlig. Om man verkligen vill ha en hund är prova sig fram det enda man kan göra. Hunden är människans bästa vän – oavsett om den avger allergiframkallande ämnen eller inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NewStyle