Så skyddar du hunden från värmen

Både hundar och människor älskar sommaren, då spenderar vi mer tid utomhus i den vackra naturen. Dessutom brukar de flesta hundägare ge sig ut på längre promenader och äventyr med sina fyrbenta vänner under den varma årstiden. När det kommer till värmen kan den dock föra med sig vissa problem. Hundar blir lätt överhettade och det kan bli riktigt farligt om man inte märker det i tid. Det är viktigt att skydda hunden från värmen under högsommaren, för även om vi människor inte tycker att det är särskilt varmt kan den upplevas annorlunda av hundarna. Små valpar kan till exempel behöva lite extra hjälp eftersom de ibland glömmer bort att dricka vatten och sätta sig i skuggan. Även äldre hundar kan fara illa vid en värmebölja och därför måste man uppmärksamma dem lite extra när det är riktigt varmt ute. I den här texten ger vi tips om hur du kan skydda din hund från värmen.

Varma bilar kan bli en livsfara

Ett stort problem under sommaren är hundar som lämnas i varma bilar utan uppsyn. Det är många hundar som dör av denna försummelse varje år och därför är det otroligt viktigt att informera hundägare om hur varmt det egentligen blir i bilar. Enligt Svenska Kennelklubben blir det hela 50 grader i bilen om det är 26 grader ute på förmiddagen. Om du måste ut och köra med hunden i bilen under en varm sommardag är det viktigt att ha rutorna nervevade eller att bilens temperatur regleras med fläkt eller AC. Parkera alltid i skuggan och se till att det finns vatten i bilen. Var enbart borta korta stunder åt gången. Det kan även vara smart att ha en synlig termometer i bilen som man kan se från utsidan. Då kan förbipasserande se att det inte är varmt i bilen. Att ha sitt telefonnummer synligt kan också vara en bra idé. Det allra bästa är förstås att inte ta med hunden i bilen när det är varmt ute, men det är inte alltid möjligt.

Hjälp hunden att reglera temperaturen

Hundar tycker också om när det är varmt ute och många raser älskar att sola i trädgården eller på altanen under härliga sommardagar. Se bara till att det finns tillräckligt med vatten för hunden samt ett område med skugga där den kan lägga sig när det blir för varmt. Ett parasoll kan till exempel vara bra att sätta upp i trädgården eller på uteplatsen. Vissa hundar måste uppmuntras att dricka vatten under varma sommardagar, speciellt om de är mycket unga eller gamla. En del kan man även själv behöva flytta till skuggan om man misstänker att de blir för varma. Att ha en liten barnpool fylld med vatten kan vara smart om man har en hund som gillar att bada. Då kyls hela kroppen ner och hunden kan njuta ordentligt av sommaren. Om det blir riktigt hett ute kan det även vara en bra idé att avstå längre promenader när solen står högt på himlen. Gå istället ut på morgonen och på kvällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NewStyle