Hundars vaktinstinkter

Många hundraser har en naturlig vaktinstinkt, som kan vara starkare eller svagare. Det är ofta det som gör att hundar till exempel skäller när någon går för nära ”deras” tomt, eller när det ringer på dörren. Vaktinstinkter i lagom mängd ser hundägare oftast som något positivt, eftersom det varnar för inkräktare och fungerar avskräckande för till exempel inbrottstjuvar. Men om hunden börjar skälla högt på allt och alla som kommer för nära huset, står vid ett av husets fönster och skäller på de som går förbi på gatan, eller till och med börjar vakta en del av huset eller en möbel som den uppfattar som sin, övergår vaktinstinkterna till att bli ett problem. Det är då viktigt att ta reda på orsaken till att hunden skäller, och vidta åtgärder för att träna bort problemet.dog-1032612_960_720

En hund som skäller när någon ringer på dörren kan till exempel göra det av flera anledningar. Det kan handla om att den helt enkelt är glad och upphetsad, att den är rädd eller att den vaktar sitt revir. En hund som skäller för att den är glad är inte ett problem mer än att skallen kan vara irriterande. Som ägare får man försöka avbryta skallet genom att till exempel distrahera hunden med en leksak. Man bör inte skälla på hunden för att den ger skall när den är glad, eftersom det kan göra att hunden tror att den gör fel när den försöker hälsa på besökare. Det kan i sin tur leda till att den i framtiden blir rädd för besökare.

Om just rädsla är anledningen till att hunden skäller vid besök gäller istället att man långsamt får träna hunden att förstå att besökare inte är farliga. Ett bra sätt att börja är till exempel att låta människor som hunden redan känner komma in genom dörren och hälsa på hunden.

Om skällandet faktiskt beror på hundens vaktinstinkter ska man inte försöka avleda med leksaker eller träna på besök. Istället gäller det att avbryta hundens beteende varje gång det uppstår, och tydligt visa att det inte är acceptabelt. Det gör man bäst genom att bestämt mota bort hunden från dörren när den morrar eller skäller och visa var hunden får stanna medan besökarna kommer in och tar av sig ytterkläderna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NewStyle